†††GalantVR4.org The Mitsubishi Galant VR-4 Forum
Galant VR-4 Forums » Galant VR-4 » Technical Discussions » Random shutdowns
Previous thread Next thread

Random shutdowns


kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247549 posted 10/21/19 12:08 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
I keep getting random shutdowns with 733. It happens sometimes when in idle, sometimes when driving.. it's very random. When driving, I can feel the car slowing down and no matter how much gas I press, the speed drops on its own until it turns off (or if I put neutral and drop the clutch it goes straight to 0). It starts back up right away, but I want to get to the bottom of this.
This began happening after I switched to an Odyssey battery and was missing my lower intercooler pipe, but ever since then, I replaced that battery with a bigger one I previously had and found the ETS lower intercooler pipe. I would begin to see the battery/brake lights dim on from time to time so I knew my alternator was acting up and got one from Motorcity Reman had it installed Saturday so no more lights on the dash.. but the problem persists. I have also replaced the coolant temp sensor for a new OEM one but still no luck, Is there anything I can check next?



Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2604:2000:a0c2:f) | Report this post to a Moderator

gvr4ever
Forever Member
347/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247550 posted 10/21/19 12:13 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
That's a tricky one....

I'd check and make sure the battery ground is clean where it connects. Near the stock air box location. I think the ECU has a ground too. One of the bolts that hold it in.

Check ECU....

It sounds like a connection issue, but with the age of these cars.... They can cause mysteries.



1992 Nile black w/sunroof
15xK miles. 2nd owner since 1998

Posts: 5895 | From: central Indiana | Member Since: 08/06/02 | IP: (142.79.57.1) | Report this post to a Moderator

iceman69510 Galant VR4.org Moderator
Turn Right Racing
855/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247554 posted 10/21/19 05:13 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
I had a TPS issue that would cause stalls, but never while driving. I would check for boost/air leaks in your intake system. Could be an air metering issue.



91 VR4 855 Nile Black
92 VR4 828 Belize Green-SOLD
91 VR4 115 Nile Black -SOLD

Posts: 10724 | From: Michigan | Member Since: 03/05/01 | IP: (2600:1702:5a0:37) | Report this post to a Moderator

MellowVR4
5" too short
372/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247560 posted 10/22/19 12:58 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Take the ECU out, open it up and take a peek.



89 RAIDER V6 5speed
90 GALANT GSX SOLD
91 372/2000 making it pretty again
91 578/2000 sold
92 417/1000 DIED
87 4RUNNER LS400 SWAP SOLD:(

Posts: 1638 | From: Milwaukee, Wi | Member Since: 07/25/09 | IP: (2607:fb90:bc76:1) | Report this post to a Moderator

transparentdsm
I have to say something dumb Member
138/2000


152/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247562 posted 10/23/19 07:33 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
im gonna have to third the idea of pull the ecu, sounds to me like you have a dead ISC motor and it burnt out your 102 or 105 diode, i forget what one it is.



138/2000
152/1000

Posts: 3584 | From: Klamath Falls, Or | Member Since: 07/27/11 | IP: (71.89.204.234) | Report this post to a Moderator

thomcasey
I ain't no puny human
866/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247563 posted 10/23/19 08:18 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Make that a 4th. My ISC motor leaked into it's plug and took out the diode and the controller on the ECU. ECM Tuning fixed it right up



Thom
866/1000 (PTE 1200's, billet 20g+, DSMLink v3, eagle/ross, .020 over, 272's, GC/AGX Coilovers)

Posts: 887 | From: Indianapolis, IN | Member Since: 09/24/14 | IP: (99.41.236.89) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247578 posted 10/24/19 06:13 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Pulled the ECU and I donít see anything extraordinary, am I overseeing anything?


















Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2607:fb90:7b4e:a) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247579 posted 10/24/19 06:36 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Actually... Looking very closely at IC105 there is a vague orange part on the back Iíll hit up ecmlink tonight





Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2607:fb90:7b4e:a) | Report this post to a Moderator

gvr4ever
Forever Member
347/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247594 posted 10/28/19 08:55 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Here is an example of a failed one.

click

Your's doesn't look like that. Did you have a idle surge problem at all?



1992 Nile black w/sunroof
15xK miles. 2nd owner since 1998

Posts: 5895 | From: central Indiana | Member Since: 08/06/02 | IP: (142.79.57.1) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247640 posted 11/03/19 10:18 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
No but idle ran high on cold startup no matter what
ECMtuning got back to me, could be just a failing MAP sensor



Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2604:2000:a0c2:f) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247702 posted 11/14/19 09:53 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Dave from ECMLink said that my datalog suggested a failing map sensor reading.... and that was literally what it was. Changed the MAP sensor and car is running back again. Thanks for everybody that chipped in.



Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2607:fb90:7ada:3) | Report this post to a Moderator

thomcasey
I ain't no puny human
866/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247706 posted 11/15/19 04:42 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
What MAP sensor are you using?



Thom
866/1000 (PTE 1200's, billet 20g+, DSMLink v3, eagle/ross, .020 over, 272's, GC/AGX Coilovers)

Posts: 887 | From: Indianapolis, IN | Member Since: 09/24/14 | IP: (99.41.236.89) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247707 posted 11/15/19 08:44 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Omni4bar



Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2604:2000:a0c2:f) | Report this post to a Moderator

thomcasey
I ain't no puny human
866/1000


Galant VR-4 org Post #: 1247708 posted 11/15/19 09:05 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Yea, they are pretty much crap. There is lots of info out there about them being problematic. Ine dies out of the blue, so I went with AEM



Thom
866/1000 (PTE 1200's, billet 20g+, DSMLink v3, eagle/ross, .020 over, 272's, GC/AGX Coilovers)

Posts: 887 | From: Indianapolis, IN | Member Since: 09/24/14 | IP: (2600:1700:6c83:0) | Report this post to a Moderator

kdott96
Junior Member
733/2000


Galant VR-4 org Post #: 1247710 posted 11/15/19 10:48 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post   
Yes Iíve heard it too, just gave it another chance bc I feel like it was my fault that it broke (probably when said pipe was not on the car)



Kevin T.

1991 Galant GSR
1991 GVR-4 733/2000

Posts: 49 | From: Queens, NYC | Member Since: 03/02/16 | IP: (2607:fb90:7a23:f) | Report this post to a Moderator


Pages: 1
Previous thread Next thread

Extra information
0 registered and 7 anonymous users are browsing this forum.

Galant VR4.org Moderator:  curtis, steve, atc250r, jcgalntvr4-244, cheekychimp, jepherz, Rausch, toybreaker, iceman69510, pot, FlyingEagle 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled

Rating:
Thread views: 426

Rate this thread


News & Events: News | Events
Galant VR-4: Newbies | General VR4 Discussions | Technical Discussions | How To and Info Archive
Marketplace: Parts For Sale | Cars For Sale | Good Guys | Bad Guys
Community: Members' Showcase

Contact Us | Privacy statement GalantVR-4.org

Generated in 0.118 seconds in which 0.092 seconds were spent on a total of 14 queries. Turbo powered.


Hertz's Galant VR-4 Page