GalantVR4.org The Mitsubishi Galant VR-4 Forum
Galant VR-4 Forums » Galant VR-4 » Newbies » Gauge Cluster Broken?
Previous thread Next thread

Gauge Cluster Broken?


TheBen12345
Newbie


Galant VR-4 org Post #: 1245128 posted 01/17/19 06:58 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
So recently I have been having this intermittent problem with the cluster. So sometimes the fuel gauge goes way past full and the temperature gauge goes to 1/4 of the way. I have attempted to attach a photo. This photo is when the car is completely COLD. Also the door light in the cluster doesn't work unless you hit the cluster a few times. I notice as well that when hitting the cluster, the temperature goes up, but the car isnt even on. Is my cluster broken or is there another issue like grounding??
This issue only happens every once in a while but it still annoying.
Please help and thanks in advanced.



1991 galant vr4

Posts: 16 | From: Perth | Member Since: 07/02/18 | IP: (61.69.143.161) | Report this post to a Moderator

thomcasey
I ain't no puny human
866/1000


Galant VR-4 org Post #: 1245130 posted 01/17/19 07:13 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
The clusters have wires that run along the outside of the motherboard. Pull the cluster and verify they aren't rubbing on anything or shorting.



Thom
866/1000 (PTE 1200's, billet 20g+, DSMLink v3, eagle/ross, .020 over, 272's, GC/AGX Coilovers)

Posts: 824 | From: Indianapolis, IN | Member Since: 09/24/14 | IP: (198.186.64.22) | Report this post to a Moderator

iceman69510 Galant VR4.org Moderator
Turn Right Racing
855/2000


Galant VR-4 org Post #: 1245131 posted 01/17/19 07:39 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Or if any are loose, broken or corroded.



91 VR4 855 Nile Black
92 VR4 828 Belize Green-SOLD
91 VR4 115 Nile Black -SOLD

Posts: 10651 | From: Michigan | Member Since: 03/05/01 | IP: (205.144.100.200) | Report this post to a Moderator

TheBen12345
Newbie


Galant VR-4 org Post #: 1245227 posted 01/28/19 06:10 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
So i pull the cluster and inspected those wires you were talking about and all the wires were intact. Still the problem occurs. Only occasionally. Just went to fill the car up and the gauges were fine but i when i started the car yesterday it was once again broken. Please help



1991 galant vr4

Posts: 16 | From: Perth | Member Since: 07/02/18 | IP: (203.213.62.247) | Report this post to a Moderator

FlyingEagle Galant VR4.org Moderator
Eager Beaver


Galant VR-4 org Post #: 1245468 posted 03/01/19 08:58 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post   
If you are having heat related issues, you likely have a connection that is on the verge of good/bad.

There are FSM gauge cluster testing procedures that take you thought checking each function of the cluster, but I suspect if everything works and then all of a sudden, doesn't, then you are looking at something like a ground or power trace being cracked/loose.

There are screw heads on the back of the cluster, and they indicate which function they have, as they are part way into the cluster from the main connector to the gauges themselves. I bet you have a trace that is fractured, and most likely down near the main cluster connection point.

Pull the cluster and look for micro fracture in the plastic/metal traces near that point. Otherwise, it is possible that there are loose screws, or a trace could be broken/loose just about anywhere else in the pad.

I had a buddy at work never get tach operation back on his toyota 95-2000 electronics and it has the same plastic board/metal trace on the back of those yazaki meters.

Let us know what you find. If there are any common grounds, this could be why things are on the fritz. Gauge clusters are proprietary wiring according to some in the cluster repair business, so there is no internal wire diagram but you can critique each gauge regardless.



C53A 1 of the ~1500

Posts: 1609 | From: THE Ottawa | Member Since: 03/05/05 | IP: (198.84.218.38) | Report this post to a Moderator


Pages: 1
Previous thread Next thread

Extra information
0 registered and 4 anonymous users are browsing this forum.

Galant VR4.org Moderator:  Hertz, curtis, steve, atc250r, jcgalntvr4-244, cheekychimp, jepherz, Rausch, toybreaker, iceman69510, pot, FlyingEagle 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled

Rating:
Thread views: 396

Rate this thread


News & Events: News | Events
Galant VR-4: Newbies | General VR4 Discussions | Technical Discussions | How To and Info Archive
Marketplace: Parts For Sale | Cars For Sale | Good Guys | Bad Guys
Community: Members' Showcase

Contact Us | Privacy statement GalantVR-4.org

Generated in 0.377 seconds in which 0.359 seconds were spent on a total of 14 queries. Turbo powered.


Hertz's Galant VR-4 Page